donderdag 26 mei 2011

Antizionisme

Waarschijnlijk bestaat het woord semitisme niet. Maar de tegenhanger is alom bekend: antisemitisme. Dit verzonnen woord zou kunnen betekenen dat je veel ophebt met beide volken.

De semieten zijn volgens de overlevering nakomelingen van Sem, een zoon van Noach. En dat zijn heden tendage o.a. Joden en Arabieren. Hebreeuws en Arabisch worden semitische talen genoemd. De familiebanden zullen duidelijk zijn. Dus ook arabieren zijn semieten alleen hebben de Joden hierop een claim gelegd. Een Nederlander en een Duitser spreken niet dezelfde taal maar zijn wel germanen van oorsprong. Dus het bestrijden van de Islam, kan ook als een antisemitische daad gezien worden.

Antisemitisme kan voortkomen uit verschillende ideologieën, zoals fundamentalistisch christendom, islam, nationalisme, communisme, racisme, nationaalsocialisme en fascisme, waarbij Joden of het Jodendom als religie als tegenstander, vijand of verwerpelijke religie gezien kunnen worden (bijvoorbeeld als vijand van Christus of Allah, vreemdeling, kapitalist, communist enzovoorts).

Antizionisme wordt door sommige groepen verward met antisemitisme. Zoals het zionisme het ideaal van een staatsinrichting beschrijft, bestrijden anti-zionisten dat ideaal. Antisemitisme is een vorm van racisme die niets met de feitelijke inrichting van een staat te maken heeft.

Ultraorthodoxe houding tegen het zionisme

De chareidische (ultraorthodoxe) rabbijnen en hun volgelingen bleven echter tegenstanders van het zionisme; sommigen sterker dan anderen. De grootste en een van de meest felle antizionistische bewegingen tot op de dag van vandaag is de Satmar-beweging. Hun vorige Rebbe (leider), Groot Rabbijn Joel Teitelbaum, is de schrijver van het beroemde fel antizionistische boek Vayoel Moshe. Ook de Edah HaChareidis, de extreem-orthodoxe rabbinale raad van Jeruzalem, is fel antizionistisch. Het ultraorthodoxe verzet tegen het zionisme is op geen enkele wijze verbonden met het seculiere karakter van de staat, maar is gebaseerd op de joodse wet (halacha), die een joodse staat vóór de komst van de Messias strikt verbiedt.

Israël past dus tegen de chareidische Joden een vorm van antisemitisme toe die zich verzetten tegen het zionisme.

Wanneer een politieke ideologie in bruist tegen de vrijheid van een bepaalde groep, in dit geval de moslims verzet ik mij hier tegen, ik ben zelf een christen en heb respect voor de rechten van de mens.

UNIVERSELE VERKLARING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS

Artikel 1. Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.

Alle mensen in Nederland moeten vrij en gelijk in rechten mogen leven, en dit basis principe van de Nederlandse Grondwet zie ik in gevaar.

Een ieder mens wordt met een vrije geest geboren, alleen wordt geprobeerd door een een politieke ideologie deze vrije geest aan banden te leggen, waarmee je de vrijheid van het zijn verliest.

De vrijheid van meningsuiting wordt boven de mens verheven, wat betekend dat de mens niet meer vrij is, maar gemeend wordt door anderen.

De waardigheid van een mens moeten ten allen tijden op de hoogste plaats in het vaandel staan, de vrijheid van meningsuiting is een middel om elkander te toetsen, te bewegen tot een andere mening of wanneer nodig te corrigeren (democratie) met als uitgangspunt dat de waardigheid van een mens ten allen tijden gewaarborgd is, gebeurd dit niet dan is de mens niet meer vrij maar gevangen in een ideologie.

De politieke kleur heeft niets met vrijheid te maken, vrijheid kan wel worden aangevallen door een politieke ideologie. Dit gebeurd wanneer je een politiek ideologie boven een mens gaat verheffen, en je je met het zijn of te wel met de geest van een persoon gaat bemoeien.

De vrijheid bestaat altijd, het zijn de mensen hoe ze deze vrijheid invullen. je kan er voor kiezen de mens vrij te laten zijn of niet. De mens zelf legt de geest van een mens aan de ketting, door een politieke ideologie te volgen. Gelukkig zijn er in het politieke spectrum de meeste partijen voor de waardigheid van een mens met alle facetten die daarbij behoren, een daarvan is de vrijheid van godsdienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten